Thursday, July 21, 2011

Penyakit Penyakit Jiwa

Assalamualaikum....

Kesedaran mengenai kepentingan kesihatan dalam kalangan masyarakat awam semakin meningkat. Gaya dan amalan kehidupan masyarakat yang tidak sihat adalah salah satu faktor rendahnya kadar individu panjang umur dalam sebuah populasi. Penyakit seperti kencing manis, darah tinggi dan sakit buah pinggang menyerang mangsa tidak kira umur, telah ramai mangsa yang masih muda dan mentah meninggal seawal usia bawah 40-an. Akibatnya, masyarakat awam kini lebih cakna mengenai perkembangan industri ubat-ubatan tidak kira sama ada ubatan tradisional atau moden.

Namun begitu, sedang meningkatnya kesedaran awam mengenai penyakit jasmani, penyakit penyakit rohani dan jiwa dilupakan dan dipandang sebelah mata. Penawarnya tidak dicari, simptomnya tidak diendahkan. Berikut adalah penyakit penyakit manusia yang digariskan sebahagian ulama:

1) Org Kaya = Kedekut

2) Org Taat = Berlebihan (Ta'sub)

3) Ibadah = Riak

4) Bangsawan = Bangga Diri

5) Cantik = Sombong

6) Ilmu = Lupa

7) Budi = Puji diri

8) Kemuliaan = Menonjol

9) Malu = Lemah

10) Berani = Keterlaluan

11) Pemurah = Menyebut - nyebut

12) Agama = Hawa nafsu

13) Berbicara = Bohong

.......

Allah membuka ruang taubat pada waktu malam bagi yg berbuat dosa siang hari, dan Allah membuka ruang taubat pada siang hari bagi mereka yg berbuat dosa pada waktu malam ...Mari sama2 kita beringat....semoga berjaya~

Allahu, innaka anta tauwwaburrahim!

All The Best & Fighto-oh sahabat sahabatku ^_^

No comments:

Post a Comment