Wednesday, December 8, 2010

Kuasa Cinta


Pada suatu petang, Radzi sedang sibuk mengemas beg pakaiannya setelah tiba di tapak perkemahan Kem Remaja Islam, Pantai Balok, tiba tiba kawan baiknya, Fakhrul bersuara seolah olah kawannya itu sedang bermonolog.....

"kalau difikirkan balik, kuasa cinta ni memang wujud, dan pengaruh cinta mampu memberi pengaruh yang sangat kuat terhadap si pencinta.....",kata Fakhrul berserta gaya seperti seorang ahli falsafah. Radzi amat tertarik dengan kata kata sahabatnya itu lalu bertanya, " apa contohnya kuasa cinta yang engkau maksudkan?"

Tektik Fakhrul terkena, memang sengaja dia berfalsafah sedikit bagi menarik perhatian Radzi. Melihat sahabatnya yang sedang tertarik itu, dia menjawab, "cuba kau fikir, apakah nikmat yang terbesar bagi ahli syurga? sudah tentu nikmat yang terbesar adalah nikmat melihat wajah Allah!, kenapa nikmat yang terbesar bukan mendapat tanah paling luas ke, atau mahligai yg tercantik ke, atau bidadari paling cantik dlm syurga ke?..tahu x kenapa?"...tanya Fakhrul.

Radzi menjawab,"kenapa eh?, ak pun tak tahu..", sambung Fakhrul," itulah dia kuasa cinta, tidak ada yang dapat memberi ketenangan, kepuasan dan rasa nikmat selain daripada melihat wajah apa yang kita cinta! rasa memiliki sesuatu, seperti memiliki istana tidak dapat menandingi nikmat melihat apa yang kita cinta....sekiranya kita cintakan Allah dengan sebenar benarnya, insyaAllah kita boleh lihat wajah Allah kelak".

Balas Radzi," iyelah, memang benar, sebab tu kalau kita tengok orang2 yang tengah bercinta ni, mesti nak berjumpa....tapi sayang, cinta kat dunia ni tidak berkekalan dan hanya sekadar angan angan, sangat sikit nikmatnya berbanding nikmat kat syurga nanti..."

"Benar Radzi, oleh itu, perasaan cinta memang tidak dapat ditolak, kerana itu juga merupakan tanda kebesaran kuasa Allah, dan perasaan cinta perlu disalurkan dengan saluran yang betul disisi Allah...alangkah baiknya jika semua org cintakan Allah dengan mencintai beribadah kepada-Nya, kalau kita cinta sejadah, setiap hari, siang dan malam rasa nak jumpa sejadah..."balas Fakhrul.....

"Betul, terima kasih Fakhrul, harap harap kita dapat berkongsi lagi pandangan2 yg bermanfaat...", kata Radzi...

Sesudah habis mengemas pakaian masing, abang Faci memanggil kedua sahabat itu untuk slot seterusnya, perbualan mereka terhenti takat itu sahaja.

p/s: Fakhrul dan Radzi bukan nama sebenar.


Monday, December 6, 2010

Tahun ini

Assalamualaikum~

Sudah 1432 tahun berlalu, aku tidak berpeluang untuk ikut Rasulullah S.A.W berhijrah.....azam demi azam berazam,.......namun iman masih lemah kerna cintakan harta benda dan dunia masih bersembunyi didalam hati,......perasaan takut mati, sudah diracun berkali-kali, tetapi masih subur....tak tahu kenapa jadi macam tu...mungkin kerana kurang muhasabah diri......
Namun begitu.......

Pada tahun ini, ketika ini, saat ini, akan ku ikut sekali berhijrah!!, walaupon dlm keadaan yg lemah...usaha mesti ada.....tidak ada istilah "terlambat" atau "x sempat" selagi nyawa belum smpai ke halkum, selagi matahari belum terbit sebelah barat!!! walaupun sudah ketinggalan..namun masih ada jejak langkah Rasulullah S.A.W dan para sahabatnya yg ditinggalkan mereka untuk ku...

Namun, Allah! Tuhanku, Yang Mencipta segala sesuatu...Yang mengawal pentas dunia, Pencipta sekalian makhluk...adalah sebaik-baik Perancang....... Wallahu 'alam.


Thursday, November 25, 2010

WW3 @ Perang Dunia Ke-3


Musuh menjadikan hiburan sebagai senjata melemahkan Islam = membangunnya kelab2 malam .
Musuh mengaburi kepentingan berjihad = Terciptanya kempen anti-perang(dlm masa yg sama mereka bersiap utk brperang) dan org2 yang berjihad dianggap terrorist.
Musuh menyuruh kita mengikuti kemajuan pembangunan negara mereka agar kita turut maju = pembangunan rohani dianggap remeh dan tiada kepentingan.

Musuh membuat jadual perancangan utk kita ikut = mudah mereka nak hancurkan kita dalam peperangan akan datang.
Namun begitu,
Allahu Akbar, Allahu Akbar, Allahu Akbar

Laungan takbir orang2 Muslim dan Mukmin tidak akan lenyap hingga Hari Akhirat.

"Sesungguhnya Allah membeli daripada orang orang mukmin , diri dan harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka. Mereka berperang pada jalan Allah; lalu mereka membunuh atau terbunuh. Itu menjadi janji yang benar daripada Allah di dalam Taurat, Injil dan Al-Quran. Dan siapakah yang lebih menepati janjinya selain Allah? Maka bergembiralah dengan jual beli yang kamu lakukan itu, dan itulah kemenangan yang besar."-Surah At-Taubah: 111.






Asma Allah S.W.T

Tuesday, November 23, 2010

Usaha


Nabi Muhammad pernah bersabda, "kota Konstantinopel akan jatuh ke tangan Islam. Pemimpin yang menaklukinya adalah sebaik-baik pemimpin dan pasukan yang berada di bawah komandonya adalah sebaik-baik pasukan." (H.R Ahmad bin Hanbal Al-Musnad 4/335)

Sultan Muhammad al-Fateh ditakdirkan Allah untuk menawan kota konstantinopel (sekarang dikenali dengan nama Istanbul=Islam keseluruhannya). Baginda adalah sebaik-baik pemimpin, tentera dibawah jagaanya adalah tentera yang baik, dan rakyat yang bernaung dibawahnya adlah rakyat yang baik.

Pernah sekali Sultan Muahammad bertanya kepada gurunya Sheikh Syamsudin Al-Wali," Tuan guru pernah berkata kota konstantinopel pasti jatuh ke tangan saya (mengikut ilmu firasat gurunya sebelum kelahiran Sultan). Tetapi hingga sekarang masih belum ada tanda-tandanya kota itu dapat kita tawan (ketika ini tentera islam sedang mengepung kota konstantinopel), Apakah sebabnya?.....

Gurunya jawab, "Kita berusaha merebut kota itu daripada tentera Rom. Pada masa yang sama tentera Rom pula bersungguh-sungguh mempertahankanya. Tentulah tidak adil sekiranya dengan mudah kita berjaya mengalahkan mereka. Kita mesti berusaha mengalahkan mereka melebihi usaha mereka mengalahkan kita. Baru Tuhan memberikan kemenangan kepada kita."

Dengan penuh semangat Sultan Muhammamad berkata, "Baiklah, saya pasti lipatgandakan usaha bagi mengalahkan tentera Romawi........."
*****************************************
Kesimplannya disini, jangan la persoalkan "kenapa markah si dia lagi tinggi dari aku?" hehehe.....

* ingat, usaha bukan sahaja diukur mengikut tahap kerajinan membaca atau ulang kaji buku dan nota nota lecture....

(maaf x de idea sangat nak tulis apa..hanya sekadar nak update blog...)


Sunday, September 5, 2010

assalamualaikum.....Q dah berjaya update blog dgn lagu barunya..maka saya pon nak update gak..tpi dgn lagu yg dah lama....best lgu ni...dengarlah.....



( rasa mcm budak kecik pulak, tpi kadang2 budak kecik lagi pandai jaga solat berbanding budak besar......so, jgn prasan besar dan budget hebat-khas untuk diri sendiri.....)

Saturday, August 14, 2010

Bukan Hari Aku

09/08/2010: Aku melangkah ke luar pintu rumah(asrama) dengan doa tawakalku kepada Allah,dan agar dihindari dari syaitan dan bala tenteranya...aku menaiki bas juga dengan tawakal kepada yang Maha Perancang, bersertakan doa menaiki kenderaan yang telah dididik oleh Rasulullah (selawat ke atas baginda) kepada umatnya untuk dicontohi.

Maka aku telah memulakan hariku dgn penuh pengharapan kepada Allah, agar aku tenang dan senang, namun Allah sentiasa lebih tahu apa yang terbaik untuk diriku, lebih dari diriku sendiri mengetahuimya. Ketika berada dalam berjalanan ke kelas, aku tersempak dgn 2 irg sahabatku yang berada dalam kemalangan, innalillahi wa inna ilaihi raji'un, kepada Allah-lah kembali segala kenikmatan kerana Allah sahaja yg berhak memberi dan mengambilnya...

Setibanya aku di perkarangan KoP, dengan penuh kerisauan aku melangkah masuk ke kelas yg asing buatku (kelas 4th year, terpaksa pinjam kelas dioeang sbb kelas 1st year ada prob)....tiba tiba..:

Mdm Halimah Bux: okey, everybody sit in a gap, dont sit closely to one another.....duduk biar selang selang satu kerusi...

kami yang ketika itu sedang risau, ditambah dgn rasa cemas kerana mentafsir keadaan yang sedang berlaku dgn ngeri, iaitu POP QUIZ....hakikatnya mmg benar, mdm Siti Halimah Bux ingin menjalankan pop quiz!

Naqib: hah! aku dah la x baca lagi!
Aliff: ni ape ni? pop Quiz ke! aduh...
hanafi: weyh, aku x baca lgi..
Naquib: aku x sentuh pon pharm. practice!! habisla.........(semua dialog2 ni mungkin ditokok tambah perkataannya sikit2, namun suasana yg wujud ketika itu mmg hampir sama)...

Kami dgn redha dan tawakal menduduki quiz itu....setelah membaca doa dan selawat..akupun membuka kertas soalan...

Question
1) what is the 7 star pharmacist?......hah!!! ni aku hafal! alhamdulillah....
Answer:
1. a compassionate care giver.
2. a long life learner and a good manager.
3. a researcher.
4. have the ability to be a teacher.
5. Posses good leadership attitudes.
6. active communicator
7.............?.......?.... alamak! lupa! apa eh? adoi...ku fikir2 berulang ulang kali, namun x mampu diingat juga.... knpalah "decision maker" ni aku selalu lupa!! mmg masa mengahafal dlm bilik pon ak selalu lupa point ni...............

hari bertambah tensi, namu aku tetap bersyukur kerana aku mampu jawab soalan2 selebihnya, ada 5 soalan semuanya....

hari belalu dgn begitu pantas, sedar2 dah tiba waktu Pharmacy practice praktikal kat lab.....lab kali ni mmg sgt seronok, "methodology"nya sgt menarik, terasa seperti seorang pharmacy amateur.......namun...tgh2 sedang aku masih di awan awangan berangan, sahabat2 lab aku yg lain semuanya dah nak siap, tapi aku masih ada 2 lagi procedure mixturing yg kene buat....

akupun mula gelabah, dan mula bertindak dgn pantas....sedang seronok2 main campur bahan dalam "pastle and mortar",tgh sedap2 uli bahan kimia, aku mcm terasa aneh kerana hasil yg aku dapat tidak didapati oleh rakan2 ku yg lain......bila semak balik lab manual, rupanya2 ak dah tersalah campur bahan!! arghhh

mmg bukan hari ku pada hari isnin 9 ogos 2010, dah la silap cmpur bahan, aku org yugvterakhir keluar lab tu sbb lmbat siap, kesian mdm siti kene tunggu aku smpai pukul 6 ptg, bru beliau balik..mujur ada samsul, Q, hanafi dan aliff yg sudi meneman dan kemas2 brng......sungguh malang...................................................

setelah selewsai bermunajat kepada Allah (solat asar), aku pon berangkat balik..,setibanya dibilik, terasa amat haus, maka dgn penuh tawakal, akupon beli air dan harap agar hausku Allah hilangkan....masa itu juga hanafi menmpah air dariku,..dan seketika aku ingin mengambil tempahan.............busshhhh~ air sirap limau kegemaran hanafi naip terjatuh...aku sempat selamatkan separuh lagi air itu, alhamdulillah rezeki hanafi masih lagi ada..

sesampainya dibilik, ketika sedang mengemas ngemas meja...tiba tiba.....pishhhhh, air kopi yg aku buat pgi tadi, tpi smpat minum separuh je tertumpah dan mula bermaharaja lela diatas mejaku....maka buku Sukkar:physiology-ku yang sgt mahal terkena kopi..mujurlah sikit je..namun kesan kopi pada buku itu akan menjadi teman belajarku......

dengan hati yg letih dan redha..akupon terus memengsankan diri diatas katil setelah selesai solat maghrib......~
-cerita bersambung-

Bukan hari Akram dan Dudu

assalamualaikum.....

9/8/2010: Pada suatu hari, setelah selesai solat subuh dan bersiap siap untuk ke KoP, maka kami pelajar2 1st year farmasi yg tiada kemudahan pengangkutan mula menaiki bas. Setelah mendapatkan tempat duduk, aku mula sedar, kehadiran seorang sahabat yang biasa menaiki bas bersama tiada, lalu aku bertanya kepada samsul yang duduk bersebelahan akan kehadiran sahabat itu, akram:

naqib: Sam, akram mana?
Samsul: tadi dia baru bersiap siap...dia x naik bas kot...
naqib: oo0o0o......
(dialog mungkin x sama sgt)

maka bas pun mula bertolak..keadaan amat kelam kabut sebab bas bertolak masa dah nak pukul 8, takut lambat ke kelas. sesampainya bas UIA di "traffic light" yang ada sign board "tunas manja", aku dan samsul ternampak akram yang ketika itu menumpang Dudu (Ridhwan) mencelah bas UIA..maka dialog antara aku dan samsul bermula lagi:

Samsul: eh tu Akram!
NAqib: ha ah...dia tertinggal bas la tu...

Maka dialog kami berhenti disitu...selepas lampu hijau, bas UIA pon bergerak mengikut undang undang.....setelah beberapa saat berlalu...TIBA TIBA:

samsul: eh, ada accident la kat depan tu...
Naqib: ha ah la....

kami pon menjenguk luar tingkap bas..hati aku dah rasa lain macam, rasa takut dan risau kalau2 yg terlibat dlm kemalangan itu pelajar UIA, dan lebih risau lagi kalau ia adalah sahabat dekat....dialog kami bersambung:

samsul: eh, tu Dudu la!
Naqib: Ha ah la! akram pon sama!

Dudu dan akram terlantar diatas jalan raya dalam keadaan yang tidak tersusun dan mengejutkan, Dudu yang ketika itu kelihatan dalam keadaan yang tidak sedarkan diri (pengsan) dan berada di tengah2 jalan raya, dan akram yang sedang terlantar menahan kesakitan di tepi jalan betul2 menimbulkan kerisauan kami pelajar2 farmasi yg berada didalam bas. namun apakan daya, bas tidak mahu berhenti (bkn x nak tapi x diizinkan Allah sbb tiada lokasi untuk berhenti)...

Samsul dan Naqib: weh!akram accident la!!
Hanafi Naip: ha ah la!..
Pdot: betul ke ni?
hanafi, samsul dan naqib: btul la..akram dan dudu terlibat!!

kelihatan Aminudin(ding dang dtg lagi) terpinga pinga, tidak tahu untuk buat apa2 di kawasan kejadian, Itto(fahmi),padil dan geng2 farmasi bertransport yg lain berkerumun cuba menghulurkan bantuan...


penumpang2 bas tertanya tanya..:"akram ke tu? Dudu ke tu? betul ke?" malah ada yang tidak percaya walaupon bas dah sampai kat KoP kerana terlalu perit untuk mempercayainya....

maka kami pon sampai ke kelas dalam keadaan yg amat risau dan harap agar Allah selamatkan mereka....

(Alhamdulillah akram dan Dudu hanya mengalami minor injury-kata doktor,tpi still nampak mcm major injury)...semoga mereka sempat sembuh, dan mendapat hikamah akan kejadian itu...

-sambung cerita next post-

Friday, June 18, 2010

huh~

adoiii......

Sunday, June 6, 2010

countdown


Assalamualaikum.

Hari berganti hari, bulan berganti bulan, bila dihitungkan balik amal, tak banyak yang telah aku usahakan. Dalam amal2 yang "tak banyak" tu, berapalah agaknya yang Allah terima! Ya Allah hamba-Mu ini lemah.

Waktu cuti tinggal tepat 1 bulan, insyaAllah, 06/07 nnti puak2 cenfos IIUM Pj. yang sama batch akan pergi berjuang kat main camp pulak, bagi yang berhala tujukan sains, pergi kuantan, bagi yang berhalatujukn arts termasuk engineering, pergi gombak insyaAllah. Namun begitu, ini semua hanyalah halatuju sementara di dunia.

Starting daripada mula2 cuti dulu (bulan 3), macam2 plan dah dirancang.Alhamdulillah, ada yang menjadi, ada yang x jadi, sesungguhnya Allah lah sebaik-baik perancang.

Ok, "what has pass is the past", tapi jangan lupa belajar dari kesilapan. Sekarang hanya tinggal 1 bulan untuk membuat persediaan ke kuantan, 1 bulan untuk membaiki habit2 yang buruk sebelum masuk kuantan, 1 bulan untuk plan aktiviti2 yang berfaedah walaupun sepatutnya 2-3 bulan lepas dah buat mnde2 nih.

well, IT'S NEVER TOO LATE TO CHANGE! itulah antara pepatah yang amat berguna untuk manusia2 "last minute" macam penulis ni...

Merancang dengan apa yang ada ditangan, merancang seolah olah hidup 1000 tahun, beribadah seolah olah itulah ibadah yang terakhir kita buat.

Here are some things that has been planned:
1) Study sket2 pharmacy dgn Q dan sesiapa yang nak join
2) Organic chemistry
3) Habiskan buku "life is an open secret" sis Zabrina
4) Bersihkan rumah sebersih bersihnya
5) settle hal2 nak masuk kuantan
6) Uruskan hal2 kucing belakang rumah
7) X nak tido lepas subuh!!!
8) Nak tutup facebook!!!tpi nak dpt no. kawan2 dulu.
9) Kerap pergi ke masjid!!!klu x leh, solat jemaah kat rumah...
10) Buang sikap bertangguh!!!
11) Jadi muslim secara keseluruhan 24 jam 7 hari seminggu!!!
12) kemas barang2 cenfos yg terperap dalam bilik..
13) study photography!
14) etc......

InsyaAllah semua hasrat2 ni dan apa2 tambahan akan dilaksanankan..Ya Allah! permudahkan urusan hamba-Mu ini!! dengan memberi masa untuk Allah, Allah akan bgi masa untuk kita.

p/s: post ini bertujuan untuk membangkitkan semangat diri yang lemah ini, MINTA MAAF kerana kurangnya input. Semoga segala urusan pembaca dipermudahkan Allah S.W.T insyaAllah.

(slow shutter speed effect, taken at Pulau Sipadan, Sabah)

Saturday, June 5, 2010

Ibadah Umrah

05/06/2010,sabtu- Setelah sekian lama ummi bercita-cita untuk pergi ke Tanah Suci Kota Mekah dan Madinah, Alhamdulillah akhirnya sampai juga seruan Ilahi terhadap kedua ibu bapaku untuk ke sana. Tambahan pula, tok Ma (nenek) ,aunty Wan Jah dan uncle Rani juga akan turut serta melakukan umrah bersama sama ummi dan abah.

Seawal jam 6 pagi, semua orang dah mula busy membuat persedian terakhir sebelum meninggalkan rumah lebih kurang pada jam 10.30 pagi.

Sebelum berangkat dari rumah,Aku diminta oleh ummi untuk melaungkan azan serta berselawat ke atas Nabi Muhammad s.a.w. Ummi rasa sangat bersyukur kepada Allah sehingga menitiskan air mata...maklumlah, bukan senang mendapat peluang untuk ke Tanah Suci...dan sgt bukan senang untuk mendapat panggilan iaitu izin Allah untuk ke sana...

Setibanya di KLIA...

Bagasi2 (bag) perlu ditanda dengan riben, bagi mengelakkan kekeliruan, takut2 tertukar beg dgn orang lain, memandangkan semua ahli jemaah yang ikut Syarikat pengurusan Haji dan Umrah Rayhar semuanya guna beg warna ungu.-kredit untuk mokteh kerana membuat riben dengan tangan sendiri, cantik. Menunggu urusan beg2 dan urusan menggih agih passport selesai.


Sementara menunggu urusan selesai, masa ni lah masa yang paling sesuai untuk ummi buat panggilan untuk meminta doa2 dari sanak saudara dan rakan2...mase naik flight nanti phone dah x leh guna, mase dah sampai Madinah nak concentrate beribadah.....insyaAllah.

Tengah2 sibuk mengambil gambar ragam2 orang kt KLIA, tiba tiba mamat ni cuit ak dri belakang..mula2 tgk cm kenal, dlm 2-3 saat berfikir sejenak, barulah ingat..rupanya Zaim, pelajar ALLHS Uiam. Alhamdulillah, Zaim pon menyahut seruan Allah juga untuk ke Tanah Suci, wah untung...secara automatik waktu cuti dia yang tinggal lagi 1 bln ni terisi selama 2 minggu...semoga selamat smpai dan pulang Zaim!

Memandangkan sepupuku ni seorang yang bersifat suka membaca, maka kami semua wat konvoi ke kedai buku dalam KLIA tu...

Tengah sibuk2 mangarah arah model2 gambar untuk posing dalam kedai, dengan izin Allah, aku ternampak buku yang sangat menarik perhatian, lantas membelinya dengan harga Rm80.00. Agak mahal bukunya, tetapi berbaloi dengan maklumat2 yg ada dlm buku tu, dan juga ketebalan buku tu menghampiri ketebalan buku campbell biology.-kredit to Along kerana meminjamkan duit untuk beli buku ni. Along berjalan2 dengan Izyan (sepupu)...

Abah dengan bayangan Tanah Suci di benak fikiran, sambil bermuhasabah dan memdekatkan diri kepada Allah S.W.T Setibanya waktu untuk berpisah, adik Ihkram meminta maaf dan bersalaman dengan abah, bukan adik Ihkram aje, tpi aku dan adik beradik yang lain serta sepupu sepapat yg ada semuanya meminta maaf dan bersalaman dengan abah, ummi, tok Ma, aunty Wan Jah dan uncle Rani, dengan harapan agar Allah memberkati dan melindungi mereka dalam perjalanan mereka kepada Allah...
Adik Nadia dan abah

Abg Long dengan raut wajah yang sedih, seolah olah sedang menangis kesedihan meninggalkan pakcik dan makciknye (kantoi air mata x de)-kredit kpda Abg Long sbb jadi model of the day...

Bergambar bersama sebilangan ahli keluarga, tok Ma(hujung kanan pembaca),ummi,abah (belakang), adik Ihkram, adi Nadia, Kak Izzaty (hujung kiri pembaca).

Seperti biasa, bilangan ahli yang nak bergambar bertambah...aunty Wan Jah(tudung biru), uncle Rani(jubah putih), Along(belakang adik ihkram), Abg Long (yang nangis tadi),Izyan (budak kecik hujung kiri pembaca)


Akhirnya, photographer dapat juga bergambar...

Tibalah waktu yang dinanti natikan oleh ummi, abah dan jemaah Rayhar, semoga ummi,abah, tok Ma, uncle Rani, aunty Wan Jah dan seluruh jemaah dapat menunaikan ibadah umrah dengan penuh keberkatan, kesempurnaan dengan menghampiri cara Rasulullah s.a.w. menunaikannya...kami sentiasa menunggu kepulangan kalian semua~ameen.....

Ya Allah, tempatkanlah kedua ibu bapaku ke syurga-Mu

Wednesday, June 2, 2010

Senjata Paling Merbahaya...

Berdoa dengan khusyuk serta mengikut adab2nya pasti diterima Allah S.W.T

"Umat islam harus cemerlang,
Hari ini lebih baik dari semalam,
Jangan buang masa, siapa kata kita x boleh?,
Kita ada Allah Maha Kuasa,
Kita punya kuasa tenaga, DOA sebagai senjata!
Umat islam sentiasa boleh!"
(petikan lagu nasyid apa ntah, lupe)

Assalamualaikum Wahai sahabat2ku sekalian, sentiasalah berdoa untuk saudara saudara kita yang sedang penat lelah berjihad, sedang kita hanya duduk dirumah, menikmati makanan dan keselesaan. Tahukah kamu, kenikmatan dan keselesaan yang sedang kita nikmati ini bukanlah diberi oleh Allah untuk saja2 kita menikmatinya, tapi adalah sebagai UJIAN!.

Adakah kerana nikmat kesejahteraan dan keselesaan yang diberi ini, kita menjadi lalai dan lupa akan tanggungjawab kita terhadap saudara2 seislam!atau kita lebih bersyukur, dan sanggup berkorban untuk pergi berjihad bersama sama org2 yg berjihad?

Sememangnya kita tidak mampu untuk pergi mengangkat senjata dan bersama-sama berjuang di medan peperangan( lagi2 sebagai seorang pelajar), namun apa yang kita mampu beri adalah Doa2 dan solat Hajat.

Percayalah, saudara2 kita yg sedang berjihad sangat menginginkan doa2 yang penuh kasih sayang dari saudara2 seislamnya yang lain!...

Bagi sesiapa yang mengambil berat tentang LL4Gaza, bolehla masuk ke link dibawah, kalau ada byk sumber lain lagi bagus-sekian terima kasih.=)

Tuesday, May 25, 2010

The Queen of Fruits

assalamualaikum...pada hari isnin, 24/5/2010, datangnya rezeki dari Allah berupa buah- buahan yang diberi nama Manggis, Alhamdulillah. Sedang seronok makan manggis, tiba tiba makcik ku berkata,

MokTeh: "Qib tahu tak macam mana nak tahu bilangan isi dalam buah manggis?"(lebey kurang macam tu la ayat beliau).

Naqib: "Urm, tak tahu, macam mana ek?"

Dengan pantas Mokteh mengambil sebiji buah manggis untuk dijadikan example. Setelah dipusing pusing dan dibelek beleknya buah manggis tu untuk menerangkan teknik mengira isi buah manggis, barulah hamba faham teknik tekniknya.
***************

Ok, jom blaja teknik2nya!

Macam nak buat experiment Bio(biolab 2) jugak, kita kene observe step by step:
Step 1:
Gambar diatas menunjukan bahagian bawah(tampok) buah manggis, untuk mengetahui ada berapa ulas isi buah manggis, kira aje kelopak bahagian bawah buah manggis. Ok,berdasarkan gambar diatas, buah manggis tu ada.....kira sendiri la, org dah siap buat nombor lgi, haish! (ketegasan amat penting utk mendidik,hehe)


Ok, step seterusnya, buka buah manggis tu, pastu kira isi dia, sama x dengan bilangannya dengan kelopak yg kita kira dalam step 1 tadi. Lihat gambar disebelah! kan sama tu ada 6 ulas semuanya!heheh.

Step ketiga, kalau ada experiment yang korang buat sendiri, dan mendapatinya tidak sama dengan teori yang kita tengah bincang ni, maka buatlah aduan, dan tindakan sewajarnya akan dilakukan terhadap diri ini.

Sekian terima Kasih =)




Jangan terkeliru dengan bahagian tangkal manggis (lihat gambar sebelah), kalau kira bahagian atas ni, buatlah experiment sampai ke tua pon, kompem tak akan sama dengan bilangan isi manggis tu.(kalau sama pon kebetulan je tu:P)
Sebagai renungan, marilah sama sama kita mengkaji ciptaan ciptaan Allah, agar kita lebih dekat dengan-Nya.Firman Allah S.W.T:

"Sungguh dalam penciptaan langit dan bumi, dan pergantian malam dan siang terdapat tanda-tanda (kebesaran Allah) bagi orang-orang yang berakal"-Surah Al-Imran,Ayat 190.
"(yaitu) orang-orang yang mengingat Allah sambil berdiri, duduk atau dalam keadaan berbaring, dan mereka memikirkan tentang penciptaan langit dan bumi (seraya berkata), "Ya Tuhan kami, tidaklah Engkau menciptakan semua ini sia-sia; Mahasuci Engkau, lindungilah kami dari azab neraka".-Surah Al-Imran, Ayat 191.

Wah! sungguh indah Ayat-Ayat Al-Quran. Maka hayatilah dan bertadaburlah dengan Al-Quran, moga moga kita mendapat petunjuk dari Allah~

Sebagaimana yang kita lihat, semua ciptaan kat bumi ni ada hikmahnya, walaupon tampok manggis, yang orang tak pandang pon, menceritakan sesuatu.Subhanallah~

Jadi apa lagi, jom ramai2 kita mengkaji ciptaan Allah di dunia ini!
p/s :siapa rajin, kaji bahagian atas buah ni pulak.

salah silap harap dimaafkan. semoga pembaca mendapat manfaat dri post ini, assalamualaikum =)




Friday, May 21, 2010

Muqadimah

Assalamualaikum, Alhamdulillah, syukur ke hadrat Illahi kerana kita masih merasai dan hidup dalam nikmat iman dam islam. Selawat dan salam diucapkan keatas junjungan mulia Nabi Muhammad s.a.w., para sahabat dan para tabi'in.

Alhamdulillah, dengan izin Allah, hasrat untuk blogging dapat juga dicapai.Amat payah sekali untuk memulakan blogging, tanpa sokongan sahabat2 dan keluarga, mungkin post pertama yang amat susah nak tulis ni tak akan wujud.

Setelah sekian lama termenung depan laptop (lebih kurang 30 minit), memikirkan apa yang nak ditulis, Alhamdulillah akhirnya datang juga ilham untuk menelaah blog kakak iffah, dan blog2 sahabat2 lain untuk mencilok idea macam mana nak tulis post pertama ni. Dapatla juga sikit idea2.

ok, bila fikir2kan balik, kenapa nak buat blog? dah x de keje lain ke nak buat?atau adakah kerana terlalu bosan? atau saja2? oh, amat rugilah kalau alasan2 diatas menjadi sebab untuk membuat blog.

Untuk tidak sia siakan usaha, maka niat untuk membuat blog ini adalah sebagai platform perkongsian ilmu dan pendapat dengan keluarga dan kawan2, salah satu teknik muhasabah diri...dan macam2 lagi untuk mencari redha Allah S.W.T. InsyaAllah.

ikot kata my sis dan kawan2, lama2 nnti x sesusah nak mcm nak start blog ni, dan akan lebih menarik. Well, harap2nya begitulah.

Just give it a go!! and Alhamdulillah! here's my blog! welcome =)